28. aug, 2017

"Lens op de Mens" Internationaal Fotofestival Overpelt.

Deze prachtige openlucht tentoonstelling is voorbij. Van 18 juni tot en met 31 augustus veranderde het rustige Limburgse dorpje Overpelt in een grote fototentoonstelling. Op een parcours van ongeveer 2.5 km werden meer dan 500 foto’s van fotografen uit 24 landen uit alle continenten van de wereld in het straatbeeld getoond. Een internationale jury zorgde voor een mooie collectie.

Niet alleen de opening was de moeite waard, ook zaterdag 19 augustus was een topper.Tijdens deze “World Photography Day” kon men in CC Palette terecht voor lezingen, demo’s en workshops of gewoonweg voor een babbel over fotografie en zo ontdekte je de verschillende visies van de fotografen over hun werk.

Tijden het parcours zag men studio-opnames, straatfotografie, maar ook unieke opnames waar je toch bleef bij stilstaan. Bij de kunstfotografie ontdekte men beelden waar we aan voorbij zouden gaan of zelf simpel weg, niet zouden zien.

Het boeiende aan alle foto’s was het vastleggen van dat magische moment in een fractie van een seconde door een samenloop van omstandigheden; mensen, gebouwen, straten, pleinen, licht, schaduw, vorm en beweging, tot een boeiend geheel.

Deze beelden wekten emoties op, die in eerste instantie door de lens in het visuele geheugen werden opgenomen, maar waarvan uiteindelijk een persoonlijk beeld werd gemaakt dat men met andere kan delen.

Hoe kijk ik terug op mijn deelname aan het fotofestival?

Het was een verrijkende ervaring. Tal van nieuwe mensen leren kennen, allen met dezelfde passie. Waardering kunnen opbrengen en respect voor elk werk, dit was voor elke deelnemer de rode draad.

Dank aan de inzet van velen en het enthousiasme waarmee dit project werd ontvangen.